Er worden steeds meer defecte stelmotoren vervangen. Een direct gevolg van de APK, die voorschrijft dat de verlichting naar behoren moet werken.
Vanaf het moment dat de werking van de koplamphoogteverstelling een APK-controlepunt is, heeft de verstelinrichting meer aandacht gekregen. Niet alleen van apk-keurmeesters, maar ook van leveranciers van stelmotoren. Mijngrossier.nl biedt een omvangrijk assortiment van deze stelmotoren. Daarmee is het autobedrijf verzekerd van de juiste stelmotoren, die voldoen aan de specificaties van de autofabrikant. Het monteren van verkeerde stelmotoren leidt immers tot schade aan de lamp, een onjuiste pasvorm of een verkeerde werking. Uiteindelijk kan dit alsnog resulteren in een APK-afkeur en extra kosten.
Lichtbundel stellen
Een paar feiten over de koplampverstelinrichting en stelmotoren op een rijtje. Hoogteverstelling dient om de lichtbundel van het dimlicht naar beneden bij te stellen, wanneer een voertuig zwaar beladen is. Handmatige hoogteverstelling vindt op de lamp zelf plaats. Dit kan dus niet tijdens het rijden en vereist enige kennis. Om de verkeersveiligheid te verbeteren zijn er daarom systemen ontwikkeld om de lichtbundels van het dimlicht tijdens het rijden van binnenuit te verstellen. Er zijn verschillende systemen op de markt; pneumatisch (Mercedes-Benz, nog steeds in gebruik vanwege de aanwezige luchtdruksystemen in de auto); hydraulisch (gebruikt bij meerdere Franse en Italiaanse modellen, maar niet meer actueel); kabelverstelling (een low-budgetoplossing op de huidige Dacia-modellen) en elektrisch (te vinden op bijna alle andere automerken).
Europees
Stelmotoren zijn een typisch Europees product en sinds het begin van de jaren ’90 verplicht in Duitsland. In de rest van Europa zijn de motoren gangbaar vanaf 1997. In andere werelddelen is handmatige verstelling van binnenuit nog steeds niet verplicht. Bij xenonverlichting is automatisch hoogteregeling verplicht. Hierbij wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van een ‘stepper-motor’, herkenbaar aan vier in plaats van drie aansluitingen. BMW levert als enige fabrikant ook dezelfde stepper-motoren bij halogeen lampen. Voordelen zijn de zeer snelle en nauwkeurige verstelbewegingen.
Vervangen
Er zijn interne en externe stelmotoren. Externe exemplaren zijn vrijwel altijd verwisselbaar en kunnen bij montage van nieuwe lampen dus eenvoudig overgezet worden. Bij stelmotoren die intern geplaatst zijn, geldt dat sommige modellen eenvoudig te vervangen zijn, maar andere modellen niet. Vaak zijn ze compleet ingebouwd en alleen met behulp van speciale reparatiesets van de autofabrikant te vervangen. In enkele gevallen moet hiervoor zelfs de behuizing opengezaagd worden. Niet aan te raden dus.
Ruimer aanbod
Het valt op dat sommige (Japanse) fabrikanten zeer complexe ontwerpen toepassen. Stelmotoren met wel twaalf aansluitdraden zijn geen uitzondering. Langzamerhand is er op technisch gebied echter een kentering gaande, waarbij de meer eenvoudige exemplaren gemeengoed worden. Een andere ontwikkeling is dat er steeds meer koplampunits inclusief stelmotoren worden aangeboden. De stelmotoren blijven echter vaak ook los leverbaar. Met name voor de wat oudere automodellen zijn de producten van stelmotoren met een inhaalslag bezig. Dit betekent dat klanten met meer courante automodellen een voordelig en kwalitatief uitstekend alternatief geboden kan worden.
Montage
Via de kentekenmodule van mijngrossier.nl zijn de juiste stelmotoren van een specifi ek automodel te vinden. Dit garandeert niet alleen een uitstekende werking van de stelmotoren, maar ook een correcte pasvorm volgens OE-specificaties. Hiervoor wordt vooral op specifieke criteria gelet zoals de elektrische inputsignalen, de minimale en maximale pinlengte en de bevestiging op de behuizing (bajonet, schroef, enz.). Verder is er veel aandacht voor de bevestiging op de reflector/projector (bolscharnier, schroefdraad), de beweging van de pin (richting en snelheid of draaisnelheid) en het bereik van de pin (maximale en minimale afstand of aantal rotaties van de schroef). Uiteraard is er ook veel aandacht voor het montagegemak. Bij het (de)monteren van stelmotoren is het verstandig om enige voorzichtigheid in acht te nemen, met name als het de bevestiging op de reflector/projector betreft.