Bosch, dé testwinnaar uit Duitsland en Frankrijk

In de grote landen om ons heen worden regelmatig ruitenwissertests gehouden, om de consument zo op een objectieve manier informatie te verstrekken over het beste product. Bosch is tot nu toe in alle tests als winnaar naar voren gekomen.

bosch-testwinnaar

In de meest recente tests van het Franse weekblad Auto Plus alsook het Duitse Auto Zeitung, komen de wissers van Bosch weer als winnaar uit de bus. Het Franse weekblad oordeelt dat de ruitenwissers van Bosch 100% voldoen aan de kwaliteits –en veiligheidseisen die aan een moderne ruitenwisser gesteld mogen worden.

Testuitslagen

Met de positieve uitslag van de Franse en Duitse tijdschriften is het inmiddels de zesde keer op rij dat Bosch testwinnaar is van een ruitenwissertest. Het recente nummer van het Franse Auto Plus bekroont de Bosch Twin voor de vijfde maal op rij als beste wisser, terwijl de Bosch Aerotwin in zijn eerste mediatest – in het Duitse Auto Zeitung – meteen als winnaar uit de bus komt. De conclusie, van zowel Auto Zeitung als Auto Plus, is dat de Bosch ruitenwissers gemakkelijk te monteren zijn, een lange levensduur en zeer goed wisbeeld hebben en bovendien, zo oordeelt het Franse Auto Plus, geruisloos wissen. Het algemene oordeel van het blad is dat de Bosch ruitenwisser volledig aan de eisen voldoet en dat een goede prijs-kwaliteitverhouding gewaarborgd is.

Totstandkoming van de resultaten

De verschillende tests hebben over de jaren heen veel gemeen gehad, als het neerkomt op testcriteria. En dat is niet verwonderlijk, immers we stellen tegenwoordig allemaal de hoogste eisen aan datgene wat met veiligheid en kwaliteit te maken heeft. Om de veiligheid en kwaliteit van de ruitenwisser op een zorgvuldige manier onder de loep te kunnen nemen zijn verschillende tests in het leven geroepen. Allereerst wordt de werking van de wisser getest. Door de ruitenwisser over een natte, reflecterende voorruit te laten bewegen kan men meteen zien waar watervlekken en andere oneffenheden in het wisbeeld ontstaan. Om een objectieve test uit te kunnen voeren, ondergaan alle ruitenwissers deze test onder exact dezelfde omstandigheden. Vervolgens wordt de test herhaald, maar nu op een droge ruit. Hierdoor valt te zien hoeveel rubber en ander materiaal op de voorruit achterblijft in het geval van het wissen op een (bijna) droge voorruit.

Door de ruitenwisser herhaaldelijk vanaf een hoogte op de voorruit de laten vallen, zoals veel autorijders doen na het reinigen of vervangen van de wisser, wordt de stevigheid van de beugelconstructie getest. Ook wordt de invloed van de verschillende weersomstandigheden op het materiaal getest. Zo worden de wissers bijvoorbeeld ingevroren in een laag van twee millimeter ijs om de invloed van winterse omstandigheden te kunnen registreren. Met een balansveer wordt vervolgens de kracht gemeten die nodig is om de ruitenwisser van de ruit te trekken. In de zomer zijn de ozonwaarden het hoogste van het hele jaar. Om de effecten van dit agressieve gas te kunnen meten, werden de ruitenwissers blootgesteld aan hoeveelheden ozongas, gelijk aan de hoeveelheden van een gemiddelde zomer.

Tot slot werd de invloed van zure regen en andere vuiligheid getest. Door een omgeving te creëren waar een vochtige, zoute damp hangt, kon men onderzoeken hoe bestendig de ruitenwisser is tegen roest.