Verstandig smeren

In de dagelijkse werkplaatspraktijk gebruiken we vaak vetten. Om te smeren, om onderdelen gangbaar te maken en te houden of simpelweg omdat het voorgeschreven is. Denk aan uiteenlopende zaken zoals het gangbaar maken van een stoelrails, de smering van een stuurhuis of homokineten, zuurvrij vet voor de accupolen of montagevet voor een tweedelig vliegwiel.

Valvoline_montage_vetOp het gebied van vetten zijn enkele trends waarneembaar. Vetten worden steeds  toepassingsgerichter. Verder is door de langere onderhoudsintervallen de focus van vetten verlegd naar een langdurige smering; producten hebben een veel langere levensduur. Daarnaast speelt het milieu en energiebesparing een belangrijke rol bij producttoepassingen en de fabricage van de vetten. Valvoline biedt een zeer omvangrijk assortiment vetten voor een ruim pallet toepassingen. Het productassortiment omvat producten die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik in auto’s, maar ook toepasbaar zijn in maritieme, industriële en heavy-duty omgevingen. De producten zijn samengesteld met behulp van basisoliën van de hoogste kwaliteit en de nieuwste additieventechnologie om superieure smeereigenschappen te bieden. Een aantal voorbeelden van vetten binnen het Valvoline assortiment:

Multi Purpose Grease

Dit is een universeel lithiumcomplex vet voor zware hogedruktoepassingen, dat voor de smering van motorvoertuigen en industriële apparatuur, zoals bedrijfswagens, wegenbouwmachines en industriemachines is ontwikkeld. Het product is ook geschikt voor maritieme uitrusting, die in een vochtige omgeving wordt gebruikt. Multi Purpose Grease kan over een groot temperatuurbereik worden toegepast, is mechanisch zeer stabiel en vanwege zijn zachte samenstelling gemakkelijk te pompen. Zeer geschikt voor onder andere kogellagers.

Moly Fortified MP Grease

Dit universele lithium-EP vet met molybdeendisulfi de vermindert de wrijving. Het vet is uitermate geschikt voor de smering van motorvoertuigen en industriële apparatuur, in het bijzonder als deze in een vochtige omgeving worden gebruikt. Het vet kan over een groot temperatuurbereik worden toegepast. Zeer goed toepasbaar voor de smering van bedrijfswagens, tractoren, bulldozers en andere weg- en terreinvoertuigen, en voor industriële apparatuur. Het product is mechanisch zeer stabiel en vanwege zijn zachte samenstelling gemakkelijk te pompen. Goed bruikbaar voor onder andere homokineten.

Dipperstick Grease

Dit vet hecht zeer goed aan metaaloppervlakken, wordt niet afgespoeld door water en voorkomt oxidatie en corrosie. Het vet heeft uitstekende slijtage beschermende eigenschappen en is geschikt voor toepassing in vochtige of zelfs natte omgevingen. Het product kan ook bij lage temperaturen gemakkelijk worden aangebracht. Valvoline Dipperstick Grease bezit een uitstekend  belastingsvermogen en zeer goede corrosiewerende eigenschappen. Het vet is aanbevolen voor de smering van zwenkarmen van graafmachines, open tandwielen, kabels en koppelingsinrichtingen van bedrijfswagens en aanhangwagens.

Sienna Grease

Dit is een complex smeermiddel op basis van een combinatie van naftenische en paraffinische basisoliën. Het product bevat goede oxidatieen corrosiewerende eigenschappen. Sienna Grease bevat een uitstekend belastingsvermogen en goede beschermingsen hechteigenschappen, dus is het goed bruikbaar voor toepassingen met hoge belastingen en hoge drukken. De smerende eigenschappen zijn gewaarborgd tot +140 °C.

Semi-Fluid Grease

Dit zachte lithiumvet is bedoeld voor de smering van lagers en gesloten industriële overbrengingen, waarbij een half-vloeibaar vet vereist is. Het vet is geschikt voor automatische smeersystemen van bedrijfswagens en in de industrie, waarbij een 00-vet is voorgeschreven. Valvoline’s Semi-Fluid Grease bezit EP-eigenschappen en is mechanisch zeer stabiel. Door zijn zachte samenstelling is het vet gemakkelijk te pompen. Uitstekend geschikt voor onder andere centrale smeringsystemen.

Stern Tube Grease

Dit is een speciaal smeermiddel voor de smering van schroeven. Kan ook voor andere toepassingen worden gebruikt, zoals de smering van lagers en alle andere soorten dekuitrusting. Het product heeft goede oxidatie- en corrosiewerende eigenschappen. Bovendien beschikt Stern Tube Grease over een uitstekende weerstand tegen zoet en zout water.

Lithium No. 2EP Grease

Dit universele lithium hoge drukvet is bedoeld voor motorvoertuigen en industriële apparatuur. Groot voordeel: het vet kan over een groot temperatuurbereik worden toegepast. Bovendien is er sprake van een goede waterbestendigheid. Daarnaast beschermt het vet tegen oxidatie en corrosie. Door de zachte structuur is het vet mechanisch zeer stabiel en gemakkelijk te pompen.

Copper Compound

Een uitstekend hoge druk smeermiddel. Voorkomt bovendien het vastzitten van bouten, moeren en tapeinden en verhindert ‘vreten’ bij hoge en lage temperatuur en bij zware belasting. Toepasbaar van -30 C° tot boven + 1.200 C°. Valvoline Copper Compound garandeert een optimale smering en bescherming. Het smeermiddel vermindert bovendien de wrijving bij montage en demontage en voorkomt corrosie.